Kongresszus: leszavazták a kvótát is tartalmazó javaslatot

Az elmúlt hétvégén lezajlott 8. RMDSZ-kongresszuson egyértelművé vált, egyelőre sem a civil lobbi, sem a belső hangok nem segítenek: a közeljövőben egészen biztosan nem fog számottevően emelkedni a nők száma a Markó Béla vezette alakulat választott testületeiben.

A „kangresszuson” összesen két felszólaló diskurzusában szerepelt az esélyegyenlőség, a női szerepvállalás, a pozitív diszkrimináció.

Elsőként Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere vetette fel a témát: a csatlakozás témája körüli tiszteletkör után Bíró rövid felszólalását arra szánta, hogy a nők esélyegyenlőségéért kampányoljon. Arra hívta fel a küldöttek figyelmét, hogy az RMDSZ csúcsvezetőségében elvétve lehet nőkkel találkozni, és ezt számadatokkal is bizonyította. “Az RMDSZ nyitott, bár kissé passzív szereplője volt a férfi-női esélyegyenlőségi folyamatnak ” – értékelte az utóbbi évtizedben történteket az alpolgármester.

A nőkre jelenleg is az a “megtisztelő feladat” hárul, hogy a közéleti feladatokkal elfoglalt férjeknek hátteret nyújtsanak, hívta fel a “tisztelt urak” figyelmét Bíró Rozália.

A nők jogaiért folytatott küzdelmet még a nőket megelőzően felvállaló Eckstein-Kovács Péter pedig ismét a nők jelenlétéért lobbizott az alapszabály-módosítás vitájában. A szenátor szerint az is előrelépés volna, ha az RMDSZ döntéshozatali testületeiben kötelezően 15 százaléknyi nő szerepelne. “Jelenleg nincs egyetlen női képviselő, vagy miniszter sem”, emlékeztetett a politikus. Eckstein érve szerint az ifjúsági szervezetek is hasonló logika szerint 15 százalékot kapnak, és hozzátette, javaslatát a Nők a nőkért platform is támogatja.

Minderre Márton Árpád képviselő, az alapszabályzat-módosításokat összesítő bizottság elnöke reagált. „Eckstein szenátor korábban azzal érvelt, hogy ne korporativista elvek alapján szerveződjék az RMDSZ-t, de a kötelező női jelenlét ezzel inkompatibilis” – fejtette ki a képviselő.

Eckstein javaslatát a közel 550 küldött közül mindössze 41-en támogatták, tehát “látható többséggel” leszavazták. A küldöttek végül elfogadták a Nők a nőkért platform javaslatát, miszerint kötelező az RMDSZ választott tisztségeibe nőket juttatni. Ez a verzió nem tartalmaz kvótát, tehát nagyrészt az RMDSZ-es politikusok hozzáállásán fog múlni, hogy hány nő kerül be a szövetség különböző választott testületeibe.