Nehézfiúk a nőket helyzetbe hozó alapszabály-módosító javaslatról

Hogyan kommentálja azt az alapszabály-módosító javaslatot, miszerint kötelező nőket is bejuttatni az RMDSZ választott testületeibe? – kérdeztük a szövetség nehézsúlyú politikusait.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke: – Én személy szerint egyetértek ezzel a módosítással, de ahhoz, hogy ez valóban meg is valósuljon, meg kell változzon a mandátumok megszerzésének a technikája. Aki egy ilyen javaslatot komolyan megfogalmaz, annak mellé kell tennie a megvalósításhoz szükséges alapszabály-módosító indítványokat.

takacs.jpgPontosan olyan ez, mintha ön úgy fogalmazna, hogy a környezetvédelem óriási prioritás, így minden tanácsban legyen egy zöld aktivista. De aki ezt javasolja és tetszeni akar a környezetvédőknek, az azt is el kell mondja, hogy ahhoz a választási rendszerhez, ahol ők mandátumhoz juthatnak, milyen választási technikát kell mellé rendelni, hogy a normatív elv a választás során érvényesülni tudjon. Hogyha nincs mellérendelve ilyen, akkor egy ilyen javaslat nem több politikai nyilatkozatnál.

Nagyon lehangoló válaszokat adtam, de sajnos a puding próbája az evés. Tehát legyenek nők az RMDSZ választott testületeiben, de tessék megmondani, hogyan!

Frunda György RMDSZ-szenátor: – Arra kéne törekedjünk, hogy több nő legyen az RMDSZ-ben. A valóság az, hogy nagyon kevés nőben van meg az óhaj, hogy politizáljon. Nehéz feladat ez, ha az embernek családja, gyereke van. De vannak ilyen hölgyek, támogatnunk kell őket és azon kell dolgoznunk, hogy minél több nő politizáljon.

verestoy.jpgVerestóy Attila RMDSZ-szenátor: – Nem hiszem, hogy egy ilyen rendelkezés segítené az RMDSZ belső demokráciáját. Meggyőződésem, hogy van más, a kötelezővé tett előírásnál eredményesebb módszer is erre. Az előírással hamar eljuthatnánk oda, hogy kötelező legyen a 30 év alatti, a 70 fölötti, a nyugdíjasok bejuttatása – én soha nem szerettem az ilyen kötelező érvényű előírásokat. Az RMDSZ eddig meg tudta oldani, hogy a nők is szerepet kapjanak anélkül, hogy ilyen kötelezettségeket magára rótt volna.