Kinevezett női tisztviselők: százalékos kötelezettséget is vállalna Markó

Személy szerint akár a százalékos kötelezettséget is elfogadnék, ami az RMDSZ által kinevezett tisztviselőket illeti – mondta a Transindexnek Markó Béla RMDSZ-elnök, amikor rákérdeztünk: mi a véleménye arról az alapszabályzat-módosító indítványról, mely kötelezővé tenné a nők bejuttatását az RMDSZ különféle választott testületeibe.

Ami a nők választott testületekben való részételét illeti, az elnök szkeptikus: például az előválasztási rendszer miatt nem olyan egyszerű a parlamentbe női képviselőt vagy szenátort juttatni. Hozzátette, lehet hogy az RMDSZ vezetőségének egy része konzervatív, de a romániai magyar közösségről is elmondható ugyanez.

„Megszabhatnánk, hogy a területi elnökök 15-20%-a legyen nő, de akkor elindulna a vita arról, hogy melyek legyenek ezek a területi szervezetek” – mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kinevezett kormányzati tisztségviselők közt azonban sok a fiatal és nők is akadnak közöttük.

Közbevetésünkre, miszerint a szóban forgó alapszabály-módosítás elfogadása csak politikai szándéknyilatkozat a választási rendszer átalakítása nélkül, az elnök azt mondta, hogy amennyiben elfogadják az indítványt, akkor a megvalósítása is biztosítva lesz. „Nincs olyan, hogy az alapszabályzatot ne tartanánk be” – fogalmazott. (hírszerk.)