Van mire ráerősíteni!

Amennyiben a kongresszusi küldöttek is rábólintanak, ezentúl kötelező módon lesznek nők is az RMDSZ különböző választott testületeiben. Az alapszabályzatmódosító-javaslatok között megjelenik ugyanis a pozitív diszkrimináció elve.

A Működési alapelvek című első fejezet hatodik pontja eddig csupán arról rendelkezett, hogy a Szövetség választott testületeibe (Kongresszus, Szövetségi Képviselők Tanácsa – SZKT, Területi Képviselők Tanácsa – TKT vagy Választmány, Helyi Képviselők Tanácsa – HKT vagy Helyi Választmány) kötelező módon nőket is kell jelölni.

Az RMDSZ-es nőket tömörítő Nők a Nőkért Szövetség azonban ennek módosítását javasolta. Ha ezt átmegy, akkor a hatodik pont ezentúl arról fog rendelkezni, hogy a Szövetség tevékenységében aktív szerepet vállaló romániai magyar nőszervezetek képviselői az RMDSZ testületeiben tagságot, tisztséget és képviseleti jogot nyernek. Továbbá a Szövetség választott testületeibe (Kongresszus, SZKT, TKT vagy Választmány, HKT vagy Helyi Választmány) a pozitív diszkrimináció elve alapján, kötelező módon nőket és fiatalokat is kell választani.