A fiúk támogatnák a barátnőjüket, ha politizálna

A lányok nem álmodoznak politikai karrierről, pedig a fiúk közül mindenki bevállalná, hogy támogatja őket. [körkérdés]

kingak.jpg

László Kinga, 22 éves és László Kinga, 20 éves

Nem tévedés, mindkét lányt László Kingának hívják.
A húszéves László Kinga (felvételünkön jobbra) Romániában semmiképp nem lenne politikus, mert nem szereti ezt a rendszert, és nem hisz benne, hogy meg lehetne változtatni. De azt ő is szeretné, ha több nő lenne, aki képviselné a nők érdekeit. Ha országot kellene választani, ahol politikus lenne, akkor az Magyarország lenne, már csak a nyelv miatt is.
A huszonkét éves Kinga sem készül politikusnak, nincsenek ilyen álmai, de ha lenne nő, aki jelöltetné magát, valamilyen választáson, rá szavazna, támogatná.

nenikislany.jpg

Módi Gyöngyvér, 32 éves:

– Én nem vállalnék politikai szerepet. Semmi kifogásom ellene, hogy a nők is legyenek politikusok, ha megérdemlik, ha olyanok, de nekem valahogy erre nem volt időm. Másak az életcéljaim, a nézőpontom. A nők érdekeit a nők tudják szerintem a legjobban képviselni. Ha egy nő jelöltetné magát, rá szavaznék biztosan. Nem mindenkinek van ideje arra, hogy politikai szerepet vállaljon. Mert vagy gyereket vállal, vagy politikus lesz. Ott van a család, házimunka, a munkahely, nem sokan tudnak időt szakítani arra, hogy mellette még közéleti szerepet is vállaljanak. Nagyon stresszes, nagyon zsúfolt életmódot igényel.

laszl.jpg
Tímár László, 24 éves:

– Az első kérdésre nem a válasz: nőként nem vállalnék politikai szerepet, meg amúgy sem. A második kérdésre igen: természetesen támogatnám a barátnőmet, ha politikus szeretne lenni. Miért ne?

barab.jpg

Bara Beáta, 20 éves

– Igen, lennék politikus, ha úgy alakulna, szerintem is fontos, hogy a nők ott legyenek a politikában, ezért szavaznék, persze, egy nőre, ha jelöltetné magát.

16evescsajok1.jpg

Kocsis Mária Magdolna, 16 éves (balra) és Judit, 17 éves

– Hát én inkább nem lennék politikus, zenei pályára készülök – így Mária.

– Miért fontos ez, szerintetek?

Judit: Mert a nők jobban tudják képviselni az érdekeinket, jobban tudják, mire van szükségünk. Ne csak mindig a férfiak irányítsanak minket.

– Miért van az, hogy ilyen kevés nő politizál?

Judit: Nem bíznak eléggé a nőkben, a képességeikben. A férfiak nem bíznak bennünk.

– Azt mondtad, hogy te zenei pályára készülsz, a zenész társadalomban nincs ilyen megkülönböztetés nők és férfiak között?

Mária: – Dehogynem, nekünk nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy bebizonyítsuk, igenis képesek vagyunk úgy teljesíteni, vagy még jobban is, mint ők.

sracok.jpg

Kerekes Tamás Attila, 21 éves és Füstös Ferenc, 25

Fontos szerintetek, hogy nők is legyenek a politikában?

– Attól függ… Ha jól végzik a munkájukat, akkor legyenek. Szerintem egy nő is képes ugyanúgy politizálni, mint egy férfi, nyugodtan betölthet egy ilyen állást.

– Támogatnátok a barátnőtöket, bevállalnátok, hogy gyereket neveltek, háztartási munkák egy részét átvállaljátok, ha ő politikai pályára kerülne, és nem lenne annyi ideje a családra?

– Hát nekem mindenképp kellene, a mostani felállás szerint, ha politikus lesz a barátnőm, ha nem – vigyorog Tamás.

Kérdezett: Pál Edit Éva, fotók: Bakk-Dávid Tímea